KuchniaRedakcja polecaWnętrza

Kolor w kadrze – kanarkowa kuchnia.

59czytany

Kuchnia to serce każdego domu. Zaprojektowana wg zasad ergonomii i naszych upodobań będzie miejscem, w którym chętnie będziemy spędzać czas z bliskimi. Jak sprawić, żeby była wyjątkowa?

Postawić na kolor! Kanarkowa kuchnia.

Studio architektury Russian for Fish wprowadziło słoneczny klimat do tego londyńskiego mieszkania, projektując jasnożółtą kuchnię. 

kanarkowa kuchnia
@Peter Landers Photograpgy

Nieruchomość Beresford Road znajduje się w północnej części Londynu, w Islington i jest domem dla młodej pary i ich dwóch psów.

Rozkład pomieszczeń/ Russian for Fish

Zajmują dwa najniższe piętra wiktoriańskiej kapmienicy, duplex miał „podwójną osobowość”.
Poziom gruntu, na którym mieszczą się dwie sypialnie, łazienka i garderoba, był przestronny i wypełniony światłem — podczas gdy w piwnicy mieścił się szereg wąskich korytarzy i ciemnych, pustych pokoi..

kanarkowa kuchnia
@Peter Landers Photograpgy

Klienci poprosili firmę Russian for Fish o zaprojektowanie bardziej przyjaznej piwnicy, która odzwierciedlałaby ich upodobanie do współczesnego designu. Aby to zrobić, zespół zaprojektował żółtą kuchnię, aby przestrzeń wydawała się znacznie jaśniejsza.

kanarkowa kuchnia
@Peter Landers Photograpgy

Zainspirowani paletą materiałów z dzielnic przemysłowych, architekci użyli lekkiego, polerowanego betonu do wykończenia podłóg i niektórych ścian piwnicy.

@Peter Landers Photograpgy

„Żółty jest świetnym kolorem — wydobywa odcienie ochry z naturalnej betonowej podłogi, komplementuje białawe ściany i tworzy ciepło w całym mieszkaniu, nawet w najtrudniejsze dni” – powiedział architekt i założyciel studia Pereen d’Avoine.

„Czuliśmy, że potrzebujemy mocnego akcentu kolorystycznego, aby zrównoważyć beton w przestrzeni mieszkania.”

Zieleń jest subtelnie wprowadzana przez rośliny doniczkowe, które umieszczono w kilku rogach pomieszczeń w domu.

@Peter Landers Photograpgy

Oprócz poprawy ogólnej estetyki piwnicy, w praktyce dostosowano także układ pomieszczeń, aby zrobić miejsce dla nowych pomieszczeń użytkowych i salonu kąpielowego, który został ozdobiony marmurowymi płytkami i elementami ze stali nierdzewnej. Piwnica jest również naturalnie doświetlona nowym świetlikiem.

@Peter Landers Photograpgy

Wyposażenie stanowią neutralne drewniane meble i ściana z wbudowanymi półkami, która została stworzona, aby wyeksponować bogatą kolekcję płyt winylowych lokatorów.

@Peter Landers Photograpgy
@Peter Landers Photograpgy
@Peter Landers Photograpgy

Co sądzicie o tym projekcie? Odważylibyście się na taką kuchnię we własnym mieszkaniu? Jakie akcenty w nowoczesnych wnętrzach lubicie?

Zobacz również Pokój dziecięcy przyjazny dziecku